Evet mumkun!’ Dersem bana asla inanmayin. Cunku cok net soyluyorum, Hayir. Online dil ogrenmek, bakarak yemek tarifi almak, bir hobi edinmek, film izlemek gibi birsey degil. Her ne kadar dil ogrenmekle ilgili son yillarda fazlasiyla gelismis bir teknoloji devreye girerek interaktif oyunlar, beceriler, sistemler ve metodlar, yapay zeka, sanal gerceklik vb gibi adeta basimizi donduren bambaska boyutlarda sunumlarla karsimiza ciksa da, dil unutmayalim ki sosyal bir olgudur.
Dilin 4 temel becerisi vardir. Dinlemek ve okumak, pasif becerilerdir, dili size bazen istem disi ogretir, gozlemle ogretir, maruz kalarak ogretir. Ancak konusmak ve yazmak uretken becerilerdir ve bunlari gelistirmek icin cok fazla caba sarfetmeniz gerekir. Dili yasamaniz gerekir. Online dil egitimlerinde her beceri icin ayri ayri ince detaylarina kadar dusunulmus, size bunaltmayan, eglenceli ders planlamasi yapilabilir ancak size 4 beceride de esit derecede ileri seviyeye tasiyamaz. Cok az insan bunun aksini basarabilir. Online egitimlerde kelime ogrenebilir, dilbilgisinin formulu cozebilir, kendi aritmetigini yaratabilir hatta o dilde kitap bile yazabilirsin. Becerilerdeki uretkenlik hep eksik kalir. Tamamlamak icin tecrube ve yasanmislik gerekir.
Gunumuz egitim sektorunde teknolojinin kullanimina her zaman inanmis ve desteklemis biri olarak, Dil egitiminde de bu tarz yaklasimlari onemsiyor ve kullaniyorum. Ogretmen olarak hem isimi kolaylastiriyor hem de ozellikle su son pandemi surecinde tek alternatifimiz oldugunu da kabul ediyor ve kendimi bu alanda gelistirmeye de cabaliyorum. Ancak ogrenci olarak mutlaka ogrenmeye calistigin dilin konusuldugu ulkeye git, yasa, oku, konus, dinle, anla, yaz, calis.
Dil dile degmeden dil ogrenilmiyor. Bir gun Fulya hoca dediydi dersiniz.