Çocuğunuz yurt dışındayken; mevsim değişimi, yeme içme alışkanlıklarının değişimi, sistem ve düzen adaptasyonu gibi nedenlerle bazen de virütik sebeplerle hastalanabilir. Biz bu hafta 3 farklı yatılı okulumuzda, 3 ayrı öğrencimizin bu sürecini onlarla beraber atlatırken bu tecrübelerimizi sizlerle paylaşmanın fayda sağlayacağını düşündük.  
 
Anneleri genelde yanlarında olmadıkları için telefonda gelen sesine tüm endişelerini yükleyip, ebeveynler bizimle panik halinde iletişime geçmekteler. %99’u daha önceden de geçirdiği üşütme, soğuk algınlığı, gribal enfeksiyon olsa da yanlarında olmayınca doğal olarak çocuklarına gereken müdahalenin yapılmasından, ilgi ve alaka gösterilmesinden, doktor hemşire gibi hizmetlerden faydalanmasından emin olmak isterler.  
 
Şunu öncelikle bilmenizi isteriz ki, her okul kampüsünde mutlaka hemşire bulunmaktadır. Hemşireler; acil durumlarda müdahale bilgi ve yetkisine sahip olup, öğrencinin doktora götürülmesine, ilaca ihtiyacı olup olmadığına karar verme konusunda yetkilidir. Ayrıca yurtebeveynleri de çocukların yurtlarında onlarla birlikte yaşadığı için tüm hastalıkları boyunca yanlarında bulunurken; anneleri gibi onların ateşini ölçer, ilacını verir, durumunu not eder, okul yönetimi ve veliler için rapor yazarlar. Hemşireyle direkt uyum içinde çalışarak çocuklarınızın hastalığını atlatmasına yardımcı olurlar. Bu süreçte ilk temas her zaman houseparent ile olmalıdır.  
 
Çocuğunuzun düzenli alması gerektiği ilaçlar bulunuyorsa, okula başlarken ya da dönem tatilinden döndüğünde yurttaki ilk günü, bu ilaçlar hemşireye reçetesi ile teslim edilmelidir. Bu sayede ilaçlarını düzenli aldığından emin olabilirsiniz. Reçete dışında temkinli olmak adına yanına verdiğiniz ilaçlar yine hemşireye teslim edilmeli ve bunların reçetesiz kullanım olan ilaçlar olduğunu yazılı beyan etmelisiniz. Bu sayede hemşire ve okulun sağlık ekibi, ilaçların içeriklerine bakmalarının ardından uygunluğuna göre onay vererek, gerektiğinde sizin de talimatınızla çocuğunuza uygulayabilir. Bu ilaçlara en güzel örnek, çocuklarınızın yurtlarda erken uyuma alışkanlığı edinmelerine yardımcı olmak amaçlı melatonin ya da vitamin ve bünye güçlendirici takviyeler olabilir.  
 
Eğer çocuğunuzun ateşi düşmüyor ve doktor görmesini gerektiren bir düzeyde seyrediyorsa, okul mutlaka ambulans çağırarak okulun bir görevlisiyle birlikte en yakın hastaneye sevk edecektir.  
 
Eğer yurtdışında geçerli özel sağlık sigortanız var ise, okulunuza yakın özel hastanelerden de yararlanabilir, randevu alarak çocuğunuzun bu hastanelerden birine sevk edilmesini sağlayabilirsiniz. 
 
Çocuklarınızın sağlığını önemsiyor ve çalıştığımız okullardan da bu alanda azami derecede titizlik beklediğiniz bilinciyle beraber sizlerden panik olmamanızı, sizlere tüm okul ekibinin ilkyardım eğitimi ve bu yaş çocuklarla çalışma tecrübesi olduğunu da hatırlatmak isteriz. Bu konuda gerek kanunlar gerekse çocuklarımıza verdiğimiz değer doğrultusunda, sizlerin de yanında olduğumuzu bilmenizi isteriz. 

 

Blog