Fulya Hocamız, yatılı okulların ilk haftalarında öğrencilerde yaygın olarak karşılaşılan davranışları ve bunların karşısında neler yapılması gerektiğine dair bilgileri sizler için bir araya getirdi!
Yatılı okula geçen öğrencilerin, ilk haftalarında sıkça karşılaştığımız ve alışkın olduğumuz davranış ve durumları vardır. Bunlar sıklıkla şu şekilde karşımıza çıkar…
Odayı, yemekleri, oda arkadaşlarını beğenmemek; sürekli canının sıkıldığından, yapacak hiçbir şey bulamadığından bahsetmek; aileyi suçlayıcı, vicdanını sorgulatıcı, yaralayıcı cümleler kurmak. Kampüs kurallarını reddetmek, bile isteye okuldan uyarı almayı gerektiren tavır ve davranışlarda bulunmak hatta hasta numarası yapmak, gece uyumayıp sabah uyanamamak gibi davranışlar ilk haftalarda gözlemlenebilir.


Benzer sorunları yaşayan ebeveynlere özel, bu gibi durumlarda, neler yapmanız gerektiğine dair tavsiyelerimi uygulayabilirsiniz…

 

  • Aradığında, çocuğunuzla mümkün olduğunca duygusal konuşmalardan kaçınarak günlük konulardan, imkanların güzelliğinden bahsedebilirsiniz. Okulunda başka hangi milletlerden öğrenciler var gibi sorularla okulunun güzel yanlarına odaklanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kampüsle ilgili şikayetlerinin üzerinde durmamaya dikkat edebilirsiniz. Unutmayın, sonuçta o da bu kararın bir parçasıydı.
  • Okulun sosyal ve sportif faaliyetlerine katılmasına teşvik edebilirsiniz.
  • Şikayetlerini ve sorunlarını sizin uzaktan çözemeyeceğinizi, ilk aşamada tutor ve housemaster ile görüşmesi gerektiğine ikna edebilirsiniz.
  • Derslerine odaklanması gerektiğini hatırlatabilir ve kendine bir studymate edinmesi konusunda onu telkin edebilirsiniz.

 

Blog