Edebi Müfredat, çocuk edebiyatını merkezine yerleştiren, temel İngilizce öğretimine yönelik eksiksiz, tematik bir yaklaşımdır.
Çocuklara edebiyatın her çeşidine erişim sağlamak, başarıları için son derece önemlidir. Eğitimciler, ebeveynler ve toplum, öğrencilerin okuma sevgisi ve tutkusunu geliştirmelerine yardımcı olmalıdır. Bir okulda veya iş ortamında başarılı olabilmek için bilişsel becerilerin geliştirilmesinde literatür okumak sadece önemli olmakla kalmaz, aynı zamanda başka nedenlerle de değerlidir. Çocukları edebiyatla tanıştırmanın sayısız değeri olmasına rağmen, Çocuk edebiyatı, öğrencilere edebiyata cevap verme fırsatı sunduğu için önemlidir; öğrencilere hem kendi kültürel mirasları hem de başkalarınınkiler hakkında takdir verir; öğrencilerin duygusal zeka ve yaratıcılık geliştirmelerine yardımcı olur; öğrencinin kişiliğinin ve sosyal becerilerinin büyümesini ve gelişmesini besler; ve önemli literatürü ve temaları bir nesilden diğerine aktarır.
Dikkat edilmesi gereken ilk değer, çocuk edebiyatının öğrencilere edebiyata cevap verme ve konuyla ilgili kendi görüşlerini geliştirme fırsatı sunmasıdır. Bu, edebiyat hakkında daha derin düşünmeyi teşvik ettiği için bilişsel gelişim alanını güçlendirir. Nitelikli edebiyat, okuyucuya bilmesi gereken her şeyi anlatmaz; fikir ayrılığına izin verir. Bir okuyucu, iki kişisel bakış açısına ve deneyime dayanarak, literatürden bir sonraki okuyucudan tamamen farklı bir şey alabilir. Öğrenciler, literatürü değerlendirmeyi ve analiz etmeyi, ayrıca konu hakkında özetlemeyi ve hipotez kurmayı öğrenebilirler. Norton, çocuklar için “sözsüz resimli kitapların sözlü ve yazılı dil için mükemmel uyarıcılar olduğunu” söylüyor (2010, s. 9). A Ball for Daisy (Raschka, 2011), The Yellow Umbrella (Liu, 1987) veya The Red Book (Lehmann, 2004) gibi sözsüz kitapları okuyan öğrenciler, illüstrasyonları analiz edebilecek ve hikaye için kendi diyaloglarını geliştirebilecekler. Bu, öğrencilerin kendi başlarına fikir oluşturabilmeleri ve sözsüz bir kitabın olay örgüsünü özetlerken dil yoluyla kendilerini ifade edebilmeleri gibi bilişsel işlevlerini güçlendirir.