Yillardir IELTS dersleri veriyorum, British Council’dan gerek ogretmen gerek adaylara verilen tum IELTS egitimlerini aldim. Derslerde surekli uzerine basarak anlattigim bazi ipuclarini burda her bolume ozel olarak siralamak ve sinava girecek adaylara yardimci olmak isterim. Sinavda yer alan dort ayri bolumle ilgili asagida ayri ayri yorumlarda sizlere cesitli ipuclari vermeye calistim.
Birinci bolum, Dinleme Bolumu:
Dinleme bolumunun kayıtlari yalnızca bir kez duyulur, tekrar edilmez.
İngiliz, Avustralya, Yeni Zelanda, Amerika ve Kanada hatta Hindistan olmak uzere üzere bir dizi aksan içerir.
Aşağıdakilerden seçilen çeşitli soru türleri kullanılır: çoktan seçmeli, eşleştirme, plan / harita / diyagram etiketleme, form / not / tablo / akış şeması / özet tamamlama, cümle tamamlama.
Sorulardaki anahtar kelimelerin altını çizin.
Yazım ve net el yazısı önemlidir.
Tüm cevaplar kayıtlarda var, yoruma gerek yok. Hiçbir cevabı boş bırakmayın, yanlis dogruyu goturmez.
Sorular icin verilen 4 ayri dinleme parcasi kolaydan zora ilerler, toplam 40-41 soru sorulur, dinleme parcalari hem diyalog hem monolog olarak sunulur.
Dinleme bolumunde, tarih, ozel isim, heceleme, sayilar, para birimleri ve bunlarin yazilisi sorulur. Para birimi isaretlerini one, yuzde isaretini sona koymayi unutmayin
Ikinci bolum Okuma Bolumu:
3 metin üzerinde 40 soruyu cevaplamak için toplam 1 saat. Sureniz var bu da herbir metin başına 20 dk olarak planlanmalidir.
Verdigim turlerden seçilen çeşitli soru türleri kullanılır; çoktan seçmeli, tanımlama bilgileri, yazarın görüşlerini / iddialarını tanımlama, bilgi tanima, başlık eslestirme, özelliklere gore eslestirme, eşleşen cümle sonları, cümle tamamlama, özet tamamlama, not tamamlama, tablo tamamlama, akış şeması tamamlama, diyagram etiketi tamamlama ve kısa yanıt sorular.
Metne hızlıca bakın - içerik ve organizasyon hakkında genel bir fikir edinin (gözden geçirme ve tarama).
Metinlerden ikisi zorluk acisindan sizin seviyenize uygun, birinin ise sizin seviyenizin ustunde oldugunu dusuneceksiniz.
Ilgilendiginiz konulardan biri denk gelirse, direkt onunla baslayin.
Ozel isim, italic, tarih gibi ozel kelimeleri yuvarlak icine alin, paragraflarin numarasi yoksa numaralayin, paragrafin ozetini anafikrini verebilecek kelimelerin altini cizin.
Aynı anlama gelen eşanlamlıları ve cümleleri arayın. Sorular % 80 oraninda paragraflarin 1.2. cumlelerden, %20 oraninda da sonuncu cumlelerden cikar.
Yazım ve net el yazısı önemlidir. Turk ogrencisinin sinav kulturune yazili sinav olarak cok yakindir.
Tüm cevaplar metinlerde, yorum yapmamaya, bilgi eklememeye dikkat edin
Hiçbir cevabı boş bırakmayın. Yanlis dogruyu goturmez.
Ucuncu bolum, Yazma bolumu:
Başlamadan önce mutlaka standard kompozisyon gibi Giris gelisme sonuc planlari yapin.
Birinci bolum'de, bazı görsel bilgileri (grafik / tablo / grafik / diyagram) kendi kelimelerinizle açıklamanız istenecektir. Bir cumle giris, birkac cumle gelisme, bir cumle sonuc olarak planlamaniz yeterli olur. Hatta giris cumlesini, sadece verilen soruyu kendi kelimelerinizle yazarak elde edebilirsiniz. Biz buna sayilarin dili deriz. Yaklaşık 20 dakikada 150 kelimede gordugunuz tum detaylari atlamadan yazin, son cumlede kisisel yorum ekleyebilirsiniz.
Ikinci bolumde, bir bakış açısına veya argümana veya soruna 40 dakikada 250 kelimelik bir kompozisyon yazarak yanıt vereceksiniz.
Fikirleri ve paragrafları ilk cumle ve son cumle iceriginde birbirine bağlayın.
Yazım ve net el yazısı önemlidir.
Kelime sayısı önemlidir (Görev 1 için minimum 150 kelime ve Görev 2 için 250 kelime). Arti yonde % 10 tolerans olabilir.
Son bolum, Konusma Bolumu:
Konuşma sınavı üç bölümden olusuyor. 1. Bölüm 4–5 dakika sürer genel olarak adayi tanimak ve kendinden bahsettirerek rahatlatmayi amaclar. Sinav gorevlisi burda sordugu sorularla adayi tanimaya ve sonraki bolumlere de Zemin hazirmalayi amaclar.
Bölüm 2, hazırlık süresi dahil 3–4 dakika sürer. Adaya bir kart uzerinde soru verilir, verecegi cevabi bir dakikada hazirlamasi istenir, bu arada not alabilir. Konusmaya basladiginda soru kagidi geri alinir, notlar adayin onunde durabilir. Aday 2 dakika boyunca araliksiz konusur, sure dolana dek Sinav gorevlisi durdurmaz. Bu surecte tekrara dusmemeye, takilmamaya dikkat etmek gerekir, kisa ve oz cumleler, sinav gorevlisini etkilemek amaciyla kurulunan uzun ve sonu gelmeyen, ve heyecandan hata olasiligi yuksek cumlelerden daha kiymetlidir.
3. Bölüm 4–5 dakika sürer. Ikinci bolumde verlen sorunun acilimini yapar, ayne temada farkli sorular sorar, soru cevap seklinde ilerler, en faz 5-6 soruyla bu bolum tamamlanir.
Rahatlamaya çalışin. Sınav görevlisi size bol bol konuşma fırsatı verecektir.
Açıkça konuşun, iletişime odaklanın. Sivenizi degil, cumlenizin netligini, akiciligini ve anlasilirligini dusunun
Kendiniz, aileniz ve yaşam deneyimleriniz hakkında konuşmaya hazır olun. Eger anlatmaniz istenilen konuyla ilgili bir fikriniz yoksa bunu soylemekten cekinmeyin. Bu yalan soylemekten iyidir.
Ara sıra hatalar yapma konusunda endişelenmeyin.
Konuşma hazırlamayın ve ezberlenmiş cevapları tekrarlamayın.